10 idei de cadouri pentru copiii de 3 ani

10 idei de cadouri pentru copiii de 3 ani

Scris de: Dipoland Publicat în: 18 Nov / 2020 Hits: 17037 Comentarii: 0

Copiii sunt darurile vieții, tocmai de aceea ne dorim să alegem pentru ei cele mai inspirate cadouri, care să-i bucure și să le trezească dorința de a învăța lucruri noi. Indiferent de vârsta lor, încă din primele luni de viață, ei sunt curioși să descopere lumea și sunt mereu dornici să se joace. Părinții trebuie să aibă grijă la pragul de doi ani după care dezvoltarea copilului este complexă și necesită atenție sporită, din punct de vedere mental, intelectual, al mobilității și socializării.

De aceea este important ca atunci când alegeți cadouri pentru copii de 3 ani, să aveți în vedere faptul că pe lângă plăcerea jocului, micuții au nevoie de multe alte lucruri. Iată, în continuare, 10 idei de cadouri prin care puteți să-i ajutați să-și afirme abilitățile intelectuale, dorința de comunicare și, mai ales, creativitatea. 

  1. Cuburi de construcție

Dacă vreți să oferiți un cadou clasic, alegeți varianta de cuburi de construcție. Acestea sunt jucării care au bucurat multe generații de puști și care fac parte din patrimoniul universal al copilăriei. De la bucățile de lemn, folosite la joacă de bunicii noștri, până la formele de plastic și silicon din zilele noastre, aceste corpuri geometrice de diferite forme și mărimi sunt oportunități importante de joacă și de învățare pentru copiii de 3 ani și mai mari.  Alegeți seturi de cuburi de construcții care se pot aduna într-o cutie veselă sau într-o găletușă pe care cel mic s-o poată transporta ușor și să învețe, astfel, să strângă diversele elemente într-un singur loc, să fie ordonat și să aibă grijă de lucrurile lui.

Marele avantaj al cuburilor este faptul că se combină cu multe alte jocuri, fiind la baza multor construcții precum castele de supereroi, garaje pentru mașinuțe sau căsuțe pentru păpuși.

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zbfwf 

Cu ajutorul lor, copiii învață să construiască, își dezvoltă imaginația, dexteritatea, abilitățile spațiale și motorii, își perfecționează coordonarea mână-ochi și își descoperă potențialul creativ. Alegeți, cu atenție, cuburile de construcție din materiale ecologice, nepericuloase, care să nu afecteze sănătatea micuților, să aibă margini rotunjite și să fie de mărimi potrivite pentru vârsta lor, ca să le poată mânui cu ușurință.

  1. Animale de pluș

Printre cele mai îndrăgite cadouri pentru copiii de 3 ani sunt animăluțele de pluș. Cei mici le consideră adevărați prieteni care îi însoțesc în drumurile zilnice la joacă sau la grădiniță, dar și în aventurile lor imaginare pe tărâmuri de poveste. Aceste jucării de pluș au un important rol educativ, pentru că-i ajută pe juniori să-și exprime emoțiile, să comunice liber, să fie empatici și să socializeze prin diverse jocuri de rol. Optați pentru animale exotice, ca să le arătați copiilor și fauna de pe alte continente, sau alegeți personaje îndrăgite din desene animate, precum Winnie the Pooh, Piglet sau Scooby-doo. Atunci când achiziționați un astfel de cadou, aveți grijă la materialul din care este confecționat și asigurați-vă că, pe etichetă, sunt marcate toate caracteristicile de siguranță, ca să-i feriți pe prunci de alergii sau alte afecțiuni care pot apărea din interacțiunea cu produse de slabă calitate.

  1. Puzzle

Dacă vă gândiți că nu sunt chiar cele mai potrivite cadouri pentru un copil de 3 ani, luați în considerare faptul că, de la această vârstă, începe dezvoltarea cognitivă pentru o viață întreagă și că generațiile actuale sunt nativi digitali. Nu uitați că mintea lor va funcționa într-o realitate în care raționamentele, combinatorica și mobilitatea în gândire vor fi competențe necesare pentru succes. Prin urmare, alegeți cu încredere diferite puzzle-uri pentru copii, fiindcă oferta este generoasă: găsiți modele cu cifre, forme, culori și litere, cu peisaje, flori sau animale, cu personaje din povești și din filmele de animație.

Rețineți că există o largă varietate de puzzle-uri tridimensionale, care sunt foarte importante în antrenamentul mental al copiilor, le dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor și vederea în spațiu. Este, cu siguranță, un cadou care reprezintă un joc interactiv și educativ, dar și un instrument prin care părinții pot petrece timp de calitate cu pruncii lor, îi pot motiva și-i pot fac să se simtă speciali, pentru că realizează ceva complicat, împreună cu cei mari.

  1. Mingi și articole sportive

Activitatea fizică este esențială pentru creșterea sănătoasă a copiilor, iar practicarea sporturilor de echipă ajută la socializare și la creșterea stimei de sine. De aceea, dacă vreți obiecte potrivite pentru a le dărui copiilor de 3 ani, alegeți mingi colorate, de diferite mărimi și forme (de fotbal, de rugby, de baschet). Juniorii se vor bucura de aceste jucării pe cât de simple și de cunoscute, pe atât de iubite de copiii de pretutindeni.

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zsipb 

Alături de mingi, este recomandat să oferiți și alte articole sportive, precum echipamente ale unor echipe celebre, tricouri, jambiere, rachete de tenis, palete de badminton, coardă de sărit, cerc sau chiar o mică mănușă de baseball. Puteți să optați și pentru o tricicletă sau o bicicletă, dar aveți grijă să vă consultați cu medicul și cu părinții copilului, ca să vă asigurați că obiectul pe care-l oferiți în dar este potrivit pentru vârsta celui mic. Dacă se apropie Sărbătorile de iarnă, alegeți articole sportive de sezon, precum sanie sau minibob. Copilăria în zăpadă, pe derdeluș, este minunată!

  1. Instrumente muzicale

Încă din primele luni de viață, copiii se simt atrași, în mod natural, de muzică și, implicit de dans. Sunt atenți la sunete, încearcă să le imite și le place să exerseze ritmuri noi. Este un mod de joacă excelent, pentru că pruncii au multă nevoie de mișcare, și, astfel, pot să-și elibereze energia și chiar să deprindă pași de dans. Veți reuși să găsiți cadouri pentru un copil de 3 ani printre instrumentele muzicale clasice, precum fluiere, xilofoane, chitări și tobe...de jucărie, desigur, dar cu atât mai haioase. Nu aveți, încă, de unde ști ce faimos violonist sau ce star rock poate deveni micuțul sau micuța care îndrăgește muzica din joacă, încă de la o vârstă fragedă...

  1. Jucării de roluri și meserii

Copiii sunt mereu atenți la acțiunile celor mari și sunt interesați de diferite roluri și meserii. De aceea, este o bună opțiune să oferiți astfel de jocuri, fie că este vorba despre truse de doctor de jucărie, unelte de grădinărit de jucărie sau o bucătărie în miniatură, dotată cu toate cele necesare pentru un mic masterchef. Precum eroii din filme, desene animate sau benzi desenate, copiii își doresc să fie super eroi, aviatori, polițiști, pompieri, oameni de știință sau marinari vestiți. Imaginația lor trebuie încurajată, așa că, un cadou din această gamă este mereu binevenit.

Vor căpăta mai mult curaj și încredere în forțele proprii, vor socializa mai bine și își vor dezvolta abilități sociale care se vor dovedi utile la grădiniță și în primii ani de școală.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Do1GQljlNk8 

  1. Figurine și păpuși

Copilăria a fost și va fi mereu vârsta păpușilor și a diferitelor figurine care înfățișează oameni, animale și creaturi fantastice, toate potrivite pentru universul magic al celor mici. Aveți de ales dintr-o largă varietate de modele, personaje, materiale și culori. Ca să fiți siguri că veți oferi cadouri inspirate, interesați-vă despre preferințele copilului respectiv și aflați care sunt eroii săi preferați. Dacă nu știți ce este mai bine să cumpărați, mergeți pe variantele clasice de păpuși sau alegeți cutii cu mici figurine din plastic, pe care le găsiți în diferite sortimente, după tematica pe care o descriu: ferma animalelor, carnavalul vesel, o zi la circ, cavalerii spațiali și multe altele.


  1. Mașinuțe, trenulețe

Chiar dacă trăim în epoca digitală, în care toți copiii vor să se joace pe ecrane, monitoare și tot felul de gadgeturi, atunci când căutăm cadouri pentru un copil de 3 ani este indicat să alegem jucării clasice, potrivite pentru vârsta lui și care să-l ajute să fie vesel, sociabil și activ. În acest sens, mașinuțele de tot felul, camioanele, trenulețele, roboțeii, rachetele sau avioanele de jucărie reprezintă opțiuni excelente. Acestea îi pot ajuta pe cei mici să deprindă primele noțiuni despre fizică, să înțeleagă cum funcționează aparatele și dispozitivele din lumea reală.

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jwhyf 

Mare grijă, însă, la materialele din care sunt confecționate, la modul de asamblare și la baterii, becuri și alte componente electrice, pentru ca joaca să nu devină o experiență neplăcută sau periculoasă.

  1. Ustensile de pictură

Cine a spus că ora de joacă nu poate fi pe cât de distractivă, pe atât de instructivă? Oferiți copiilor seturi de acuarele, pensule și cartoane de pictură, creioane colorate, blocuri de desen și șabloane vesele, care să-i ajute să creeze mici opere de artă și să învețe cum să folosească și să combine nuanțe, materiale, texturi. Aceste ustensile de pictură pot fi folosite pentru colorarea costumelor de păpuși, pentru decoruri cu frunze, cartoane sau plastilină, ori pentru realizarea unor podoabe de Crăciun originale, create de imaginația copiilor, în joacă, dar foarte serios...În plus, acest tip de cadou asigură, oricând, un bun prilej de a petrece ore minunate alături de copii: ei vor fi fericiți că se joacă împreună cu adulții, iar voi veți fi mult mai relaxați, departe de stresul cotidian.

  1. Jocuri de asamblare


Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zbfkj 


Aceste jocuri sunt foarte utile pentru evoluția cognitivă a copiilor și pentru dezvoltarea dexterității. Ele combină, în mod creativ, elemente de la celelalte jucării prezentate și sunt excelente instrumente educative, care pot fi folosite atât acasă, cât și la grădiniță. În plus, față de puzzle-uri sau cuburile de construcție, prin folosirea frecventă a unor jocuri de asamblare cei mici reușesc să facă raționamente și legături interdisciplinare, să învețe lucrul în echipă, să comunice și să-și asume responsabilități.

Alegeți jocuri de asamblare cu mai multe scenarii și opțiuni, ca să le oferiți copiilor diversitate și să le stimulați creativitatea.


Există o multitudine de cadouri pentru copiii de 3 ani, din care să alegeți ce este potrivit pentru ocazia respectivă și pentru preferințele piticilor. Fie că optați pentru jocuri de construcție, puzzle sau asamblare ori vă îndreptați către instrumente muzicale, mașinuțe sau păpuși, nu uitați că aceste mici daruri îi fac fericiți pe copii. De aceea, tratați cu seriozitate și entuziasm acest demers, pentru că pruncii au suflete mari, pline de veselie și seninătate.

Nu uitați că, într-adevăr, copilăria este darul pe care ni-l dă viața și încercați să-i bucurați pe cei mici cu jucării de suflet, care le vor rămâne, peste ani, ca amintiri  dragi de la vârsta minunată când totul era posibil și imaginația nu avea limite.