Ce trebuie sa sti cand cumperi un scaun auto pentru copii

Scris de: Dipoland Publicat în: 27 Aug / 2019 Hits: 405 Comentarii: 0

Este imperativ necesar pentru copii sa calatoreasca in siguranta si de aceea este important ca parintii sa acorde o atentie deosebita achizitionarii scaunului auto.

Potrivit art. 97 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, copii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun auto copii, instalat in autovehicul.

Acelasi articol prevede ca, copii cu o inaltime peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centura de siguranta pentru adulti, reglata astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun auto copii, instalat in autovehicul.

Copii care reprezinta exceptia acestei prevederi legale sunt cei carora le-a fost eliberat un certificate medical de scutire pe motiv medical grav in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea acestor sisteme de siguranta, transportul realizandu-se sub supravegherea unei persoane adulte, alta decat conducatorul.

Scaunul de masina pentru copii nu reprezinta doar o obligatie legala sau un moft, el fiind factorul care ii poate salva viata copilului in cazul unui accident, de aceea este foarte important sa alegi un scaun auto potrivit nevoilor copilului tau.

 

Aspecte de care trebuie sa ti cont la alegerea unui scaun auto :

 

·       Tipul de prindere : poate fi cu centura masinii sau ISOFIX.

 

ISOFIX-ul este un tip de prindere universal si se intalneste la mai toate masinile fabricate dupa 2002. Este cel mai sigur tip de prindere deoarece scaunul ramane fix indiferent de situatie.

Sistemul de prindere cu centura presupune ancorarea scaunului cu ajutorul centurii de sigurant, fiind un sistem mai putin sigur deoarece scaunul se poate misca in situatii de evitari in trafic, franare sau coliziune.

 

·       Scaunele auto sunt grupate in functie de varsta si greutatea copilului

 

 

 

 

Grupa

Greutatea

Vârsta

Orientare

0+

0 – 13kg

0 – 12-15 luni

Cu spatele la sensul de mers

0/1

0 – 18kg

0 – 4 ani

Cu spatele la sensul de mers

1/2/3

9 – 36kg

1 – 12 ani

Cu spatele sau cu fata la sensul de mers

2/3

15 – 36kg

4 – 12 ani

Cu fața la sensul de mers

Înălțător

22 – 36kg

6 – 12 ani

Cu fața la sensul de mers

 

Este de retinut ca scaunele care fac parte din grupa 0 și 1 trebuie orientate cu spatele la sensul de mers pentru a oferi mai multa siguranta copilului.

Acestea ofera ptotectie maxima bebelusilor si copiilor mici distribuind impactul in totalitate intr-o coliziune frontala.

 

·       Scaunul auto trebuie sa fie omologat, adica sa intruneasca toate normele in vigoare

 

Etichetele de omologare ECE R44/04 ne arata ca scaunul auto indeplineste Standardul European de Siguranta. Ultimele doua cifre ale etichetei de omologare trebuie sa se termine in 04 (cea mai recenta versiune) sau 03. R44-01 sau 02 nu sunt legale si nu mai pot fi vandute sau utilizate din 2008.

I-Size este un regulament european de siguranta,pentru scaunele auto, care a intrat in vigoare in iulie 2013.

Scaunele auto care beneficiaza de omologare I-Size ofera copilului o protectie mai buna in cazul unei coliziuni cu impact lateral, se fixeaza simplu cu un click de punctele de ancorare ISOFIX ale masinii si se potrivesc aproape la toate tipurile de masini care au sistem ISOFIX.

 

 

·       Materialul textil sa fie detasabil, deoarece activitatile copilului de-a lungul calatoriei cu masina pot fi dintre cele mai variate, fiind nevoie de o curatare frecventa a scaunului

·       Materialele din care este confectionat scaun auto trebuie sa fie calitative, in primul rand pentru confortul copilului, iar in al doilea rand pentru ca va fi unul dintre obiectele cele mai folosite pe perioada de crestere a copilului, care va fi curatat foarte des, iar produsele calitative de cele mai multe ori inseamna intrebuintare indelungata

·       Tetiera sa fie ajustabila

·       Spatarul sa fie reglabil in mai multe pozitii

 


 Daca credeti ca stiti ce scaun auto se potriveste cel mai bine copilului dumneavoastra magazinul Dipoland vine in intampinarea dumneavostra cu o gama variata de scaune auto, scaune auto cu isofix, scoica auto din care puteti alege, scaune auto omologate si testate, confectionate din materiale de calitate, care garanteaza siguranta copilului dumneavoastra.