Ciocolata in alimentatia copiilor

Ciocolata in alimentatia copiilor

Scris de: Dipoland Publicat în: 18 Sep / 2019 Hits: 65 Comentarii: 0

Stiati ca ciocolata a aparut în America Centrala acum circa 4000 de ani?

Ciocolata, sub forma cunoscuta de noi astazi, poate fi impartita in trei mari categorii :

     ·   ciocolata neagra

     ·   ciocolata cu lapte

     ·   ciocolata alba

Ciocolata cu lapte este o ciocolata dulce, fina, aromata, ce contine, conform reglementarilor UE impuse, un minim de 25% substanta uscata de cacao și 12 % substanta solida de lapte (în general lapte praf sau lapte condensat).

Ciocolata neagra, numita și ciocolata amaruie, este un amestec de cacao și unt de cacao cu zahar. Ea contine minimum 35% cacao.

Ciocolata alba nu este considerata ciocolata din punct de vedere tehnic, deoarece nu contine pudra de cacao, fiind o ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie și alte arome. 

 

Multi nutritionisti spun ca, mancata cu masura, ciocolata neagra poate mentine sanatatea sistemului cardiovascular, are capacitatea de a preveni cancerul, de a regla tensiunea si de a alunga oboseala si stresul.

Numeroase studii clinice publicate în jurnale de nutritie au aratat o posibila asociere între consumul regulat de ciocolata neagra şi anumite beneficii aduse organismului : aceasta contine mangan, cupru, fier, magneziu dar si o sursa buna de fibre si fosfor. De asemenea imbunatateste fluxul sanguin, incetineste procesul de imbatranire, ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la fluidizarea sangelui si determina un efect de exaltare, de euforie psihica datorita cresterii nivelului sangvin de serotonina.

 In ceea ce priveste ciocolata alba, aceasta fiind preparata doar din lapte si zahar, nu ofera nici un beneficiu pentru sanatate, din contra, are un continut mai mare de zahar, grasimi, carbohidrati si proteine si prin urmare, conduce la cresterea colesterolului „rau” din sange.

 Ciocolata = alimentatie sanatoasa pentru copii ?

 Cu toate ca ciocolata este desertul preferat al tuturor, in momentul in care decidem sa introduce ciocolata in alimentatia copiilor lucrurile se complica.

Expertii in nutritie nu ofera un raspuns clar cu privire la introducerea ciocolatei in alimentatia copiilor, deoarece aceasta are atat efecte pozitive, cat si negative asupra celor mici.

 Beneficiile ciocolatei in alimentatia copiilor :

 

·       Triptofan – un aminoacid care stimuleaza producerea de serotonina si, asupra creierului uman, are efectul unui antidepresiv. Din acest motiv, o cantitate suficienta de serotonina din creierul copilului ii imbunatateste abilitatile mentale și ii stimuleaza interesul pentru invatarea, pentru acumularea noilor cunostinte.

·       Fenilalanina – un aminoacid care contribuie la functia de construire a proteinelor si ajuta la imbunatatirea memoriei, perceptiei si gandirii.

·       Teobromina – are proprietati similare cu cele ale cofeinei imbunatatind claritatea de gandirii si concentrarea copilului.

·       Vitaminele B1, B2 si PP

·       Provitamina A

·       Microelementele: sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fier si cupru

·       O cantitate mare de carbohidrati, care reprezinta o excelenta sursa de energie.

·       Antioxidanti, care imbunatatesc metabolismul copilului, protejandu-i vasele sanguine si asigurandu-i o imunitate crescuta.

·       Mai mult decat atat, consumul ciocolatei stimuleaze producerea asa-numitului hormon al fericirii – Endorfina.


  Aspectele negative ale consumului de ciocolata asupra organismului copiilor :

      ·     sistemul digestiv al unui copil , pana la varsta de 3 ani ,este inca sensibil si nu poate digera produsele din ciocolata.

     ·   la copilul de pana la 3 ani, ficatul si pancreasul nu sunt pe deplin formate pentru a functiona la capacitatea maxima. Din aceasta cauza, grasimea continuta de ciocolata reprezinta o sarcina prea grea de digerat pentru cele doua organe.

      ·     posibilitatea unei alergii alimentare cauzate de consumul de ciocolata este foarte ridicata in cazul copiilor mici.

      ·     suprastimularea, atat a inimii cat si a creierului, datorata valorii energetice ridicate a ciocolatei, este o problema frecventa, aparuta la copii consumatori de ciocolata.  Copii cu varsta de pana la 3 ani nu au acelasi consum de energie si aceeasi solicitare psihica ca si scolarii, iar suprastimularea ii poate afecta grav.

 

O atentie sporita in alegerea ciocolatei pe care o oferim celor mici trebuie sa o acordam ingredientelor din care aceasta este facuta. O ciocolata de calitate in alimentatia celor mici este o ciocolata cu lapte, cu un continut de boabe de cacao intre 25% si 50%, o ciocolata fara alte tipuri de grasimi (ulei de palmier), ci doar unt de cacao, o ciocolata care nu contine soia, ci doar alimente sanatoase.

In ceea ce priveste cantitatea de ciocolata necesara celui mic aceasta este undeva intre 20-25 g/zi, adica 2-3 patratele.

Specialistii nu recomanda consumul de ciocolata pe stomacul gol, deoarece carbohidratii care se asimileaza foarte repede ajung imediat in sange si declanseaza producerea unei cantitati mari de insulina, care poate fi daunatoare copilului.

Asadar pentru o crestere armonioasa, copii au nevoie de o alimentatie sanatoasa si echilibrata, alcatuita din alimente sanatoase care sa ii aduca un aport de energie si stimulare ,necesare activitatilor zilnice.