Când trebuie să meargă bebelușul de-a bușilea?
Medicii ne recomandă să nu grăbim bebelușii, ci să îi lăsăm să își aleagă ritmul propriu de dezvoltare. Astfel, un bebeluș ar trebui să fie apt să își susțină singur capul în jurul vârstei de 2-3 luni, să stea pe burtică de la 3-4 luni, atunci când deja va începe și perioada de rostogolire, iar mersul pe burtică ar trebui să apară aproape imediat perioadei de rostogolire, atunci când bebelușul capătă suficientă forță pentru a se sprijini în mâini. În jurul vârstei de 6 luni bebelușii încep să stea singuri în funduleț, poziție din care deasemenea pot pleca spre mersul de-a bușilea.
Firește, aceste intervale sunt orientative, deoarece fiecare părinte trebuie să înțeleagă că bebelușii se dezvoltă diferit, iar în consecință și achizițiile lor vor fi în perioade diferite de timp.
De ce este important mersul de-a bușilea?
Mersul de-a bușilea este un indicator important al dezvoltării timpurii a bebelușului, iar din acest motiv majoritatea medicilor pediatri întreabă la fiecare vizită dacă bebelușul prezintă noi achiziții cognitive, de motricitate sau comportamentale. Practic, mersul de-a bușilea este strâns legat de mersul în picioare și cu cât perioada de mers de-a bușilea apare mai târziu, cu atât va fi devansată și perioada în care copilul merge singur în picioare.
Mersul de-a bușilea ajută la dezvoltare cognitivă
În plus, mersul de-a bușilea are o importanță majoră și la nivel de dezvoltare cognitivă, deoarece bebelușii care se rostogolesc și statul pe burtică ajută foarte mult la dorința de a cunoaște mai multe lucruri. Mersul de-a bușilea facilitează deplasarea bebelușilor chiar și pe distanțe mici, însă dacă există elemente care să faciliteze stimularea bebelușul poate ajunge la lucrul dorit, ajungând astfel să îl exploreze.
Mersul de-a bușilea dezvoltă musculatura
Mersul de-a bușilea favorizează dezvoltarea musculară, pregătind sistemul osos și musculatura pentru efortul ridicării în picioare. Este important ca în primele săptămâni după naștere să fie realizată ecografia de șold, un screening care poate arăta dacă bebelușul suferă de anumite probleme la nivel de sistem osos, care ar putea periclita dezvoltarea ulterioară și mersul de-a bușilea sau mersul în picioare.
Mersul de-a bușilea dezvoltă comunicarea
Mersul de-a bușilea ajută și la o comunicare mai bună cu membrii familiei, dar și la găsirea unor puncte comune cu mai mare ușurință. Comunicarea non-verbală este îmbunătățită, copilul este mai atent și mai implicat în joacă, deci posibilitățile de a învăța cresc.
Mersul de-a bușilea ajută la cunoașterea mediului familial
Cunoașterea casei și a locurilor în care are permisiunea să meargă ajută foarte mult copilu, deoarece acesta se va familiariza cu spațiul în care trăiește. Cunoscând mediul el va învăța mai rapid despre limite spațiale, despre casa sa și despre felul în care trebuie să se miște astfel încât să poată ajunge în locul dorit.
Ce facem atunci când bebelușul nu merge de-a bușilea?
Deși este foarte important ca bebelușul să meargă de-a bușilea, uneori acest lucru poate fi realizat cu dificultate. Dacă bebelușul ajunge la vârsta de 8-9 luni și încă nu s-a rostogolit și nici nu merge de-a bușilea, atunci cel mai indicat este să consulți medicul pediatru, care în urma unui consult poate stabili cauzele pentru care această etapă de dezvoltare este întârziată. Tot medicul este cel care poate face anumite recomandări medicale, de tipul verificărilor la medici specializați, numai dacă el consideră că temerile medicale ar fi justificate.
O dată ce excluzi cauzele medicale, iar lucrurile par normale, poți încerca să stimulezi mai mult bebelușul pentru a-l determina să meargă de-a bușilea, oferindu-i în același timp tot sprijinul tău.
Cum stimulăm bebelușul să meargă de-a bușilea?
Cu siguranță poate fi dificil să înțelegi un bebeluș, mai ales în primele săptămâni și luni de viață, însă este foarte important să citești și să te documentezi despre stadiile de dezvoltare a copiilor. Vei afla astfel informații prețioase pe care trebuie să le știi și să le aplici, personalizat, pe cazul tău și al micuțului tău.
Mai apoi, știind exact ce ar trebui să facă un bebeluș, poți aplica informațiile sub formă de jocuri care să îl stimuleze pe cel mic să devină interesat de mișcare. Stimularea necesară trebuie să aibă în vedere poziționarea bebelușului pe o suprafață plană, sigură, astfel încât el să se concentreze doar pe mișcarea de-a bușilea.
Amplasează o saltea de activități pe podea
Salteaua de activități este un foarte bun element de stimulare, deoarece el oferă copilului sprijinul necesar pentru a-l determina să se rostogolească. O dată ce bebelușul se întoarce pe burtică îi este mult mai ușor să înceapă să se târască și mai apoi să meargă de-a bușilea. O saltea de activități este dotată cu diferite elemente care atrag atenția bebelușului, cum ar fi oglinda sau jucăriile colorate, pe care cel mic își va dori să le țină în mână.
Pune jucării pe podea, în jurul bebelușului
Dacă vrei ca bebelușul să meargă de-a bușilea mai repede, îi poți pune pe podea jucării pe care să încerce să le atingă. Pune jucării la o distanță rezonabilă, astfel încât să nu îi creezi celui mic un sentiment de frustrare, ci să încerci mai bine să îl bucuri cu o reușită. Gândește-te că fiecare mică reușită contribuie la dezvoltarea micuțului, deoarece el va înțelege că și cei mai mici pași sunt importanți pentru dezvoltarea sa motrică și cognitivă.
Ar trebui să alegi jucării speciale pentru bebeluși, precum cele care scot sunete, astfel încât să îl poți face atent pe cel mic la ele. Poți pune bebelușul pe podea, iar în jurul lui pune jucăriile favorite, astfel încât acestea să îi atragă atenția bebelușului.
De preferat este să eviți jucăriile interactive, deoarece acestea pot suprastimula bebelușul în loc să îl determine să execute anumite mișcări. Jucăriile interactive au muzică, lumini sau mișcări care pot atrage atenția bebelușului pe mult prea multe planuri, iar această distragere nu face altceva decât să îl facă pe micuț să uite scopul jocului și să îl obosească peste măsură.
Jocul cu mingea
Mingea este unul dintre cele mai eficiente elemente de joc care poate stimula mersul de-a bușilea. Mingea se va rostogoli domol, captând atenția bebelușului care va dori să plece după ea. Este de preferat să nu împingi bebelușul și să nu îi forțezi picioarele în încercarea de a-l determina să meargă de-a bușilea, ci să îl lași în ritmul propriu de dezvoltare, încurajându-l verbal.
Mergi de-a bușilea alături de el
Uneori este indicat să te poziționezi și tu la nivelul podelei pentru a-i arăta micuțului tău ce are de făcut. Dacă el va vedea un exemplu al activității este posibil să încerce să facă același lucru.
Mersul de-a bușilea este stimulat adesea și de animalele de companie, în ciuda faptului că subiectul animalelor de companie lângă bebeluși este controversat. Specialiștii ne spun însă că dacă animalele de companie sunt deparazitate și vaccinate și trăiesc într-un mediu sigur, atunci ele nu reprezintă un pericol pentru bebeluși.
Toți copiii merg de-a bușilea?
În mod surprinzător, nu toți bebelușii merg de-a bușilea. Unii dintre ei trec direct la etapa de mers în picioare, fără a merge de-a bușilea, iar acest lucru este normal. Pentru unii copii mersul în picioare este nativ și cu siguranță cu mult mai confortabil decât mersul de-a bușilea care oricum solicită foarte mult musculatura și oasele.
Mersul de-a bușilea trebuie urmărit deoarece acesta este totuși un indicator în ceea ce privește dezvoltarea normală a peste 90% din bebeluși.
Siguranța casei și mersul de-a bușilea
Atunci când bebelușul stă în funduleț deja și se pregătește să meargă de-a bușilea este foarte important să verifici foarte bine locuința, astfel încât să o transformi într-un mediu prietenos. Bebelușii dezvoltă rapid și abilități de apucare sau de susținere, drept pentru care este important să le oferi acestora un mediu sigur, lipsit de obiecte care le-ar putea pune în pericol sănătatea.
Adesea părinții au grijă să elibereze etajerele situate la nivelul inferior al dulapurilor, astfel încât micuții să nu fie tentați de acestea. Mersul de-a bușilea se dezvoltă cu rapiditate, iar de la acesta până la sprijinirea de mobilă și mersul în picioare este doar un pas.
Siguranța devine vitală pentru bebeluși, deoarece ei nu vor putea anticipa pericolele, drept pentru care această sarcina îți va revni ție, ca părinte.
Mersul de-a bușilea este o etapă foarte importantă în dezvoltarea bebelușilor iar din acest motiv este indicat să te documentezi foarte bine cu privire la modalitățile prin care bebelușul tău se poate dezvolta cât mai armonios.
Ce poate influența mersul de-a bușilea?
Dacă un bebeluș nu este stimulat să meargă de-a bușilea, nu este chemat și ajutat, atunci vor începe să apară și unele probleme. De asemenea, bebelușul nu ar trebui să fie ținut prea mult în landouri, cărucioare, scoici auto sau leagăne, tocmai pentru a-l determina să fie cât mai independent și să încerce să meargă de-a bușilea. Acestea au o anumită utilitate și anume aceea că bebelușii sunt ținuți într-un mediu sigur și confortabil, însă dacă se depășește o anumită limită acest lucru interferează cu dezvoltarea corectă a bebelușului.
Nu uita că bebelușii sunt diferiți și că dezvoltarea lor nu se face după manual. Ea depinde de foarte mulți factori, printre care starea de sănătate, nivelul de stimulare zilnică, joacă sau capacitate de învățare.
Meta: Mersul de-a bușilea este foarte important pentru dezvoltarea corectă și armonioasă a copilului tău.