Montarea si utilizarea corecta a scoicii auto pentru bebelusi

Montarea si utilizarea corecta a scoicii auto pentru bebelusi

Scris de: Dipoland Publicat în: 17 Feb / 2020 Hits: 11033 Comentarii: 0

Pentru că siguranța copilului tău este pe primul loc, mai ales atunci când vorbim despre plimbările cu mașina, scoica auto este accesoriul esențial în primele luni de viață.

 Firmele care concep și realizeaza aceste produse le-au transformat în adevarate sisteme de protecție, cu centuri și elemente căptușite, care asigura confortul și securitatea în timpul deplasării. De asemenea, scoicile auto au fost gândite special pentru a-i oferi bebelușului o poziție corectă și sigură, putănd fi folosită încă de la naștere. Scoicile auto oferă o poziție anatomică, ușor curbată, pentru o dezvoltare armonioasa.

Cele mai importante aspecte de care trebuie să ți cont la achiziționarea unei scoici auto sunt:

  • Să fie în conformitate cu standardul european de siguranță ECE R44/04, ceea ce înseamnă că scoica auto oferă siguranța maximă și confort pentru bebeluși și, de asemenea, respectă cerințele de siguranță, de bază, stabilite în standardul european ECE R44.


  • Să fie adecvaă pentru greutatea și dimensiunile bebelușului tău. 

Din punct de vedere al limitei de greutate scoicile auto se împart în două grupe : - grupa 0 – pană la 9 kg 

- grupa 0+ - pană la 13 kg 

Modelele mai noi, omologate I-size, au ca limita principală înălțimea, dar au și ele o greutate maxima admisa (12-13 kg).


  • Să fie montată corect în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Cel mai important lucru de reținut la montarea scoicilor auto este faptul că acestea trebuie orientate întotdeauna cu spatele la sensul de mers, indiferent dacă este montată pe o baza isofix sau cu ajutorul centurilor de siguranță și indiferent de producător. Poziționarea cu spatele la direcția de mers asigură o protecție mai bună a capului, gâtului și coloanei copilului, comparativ cu  poziționarea cu fața la direcția de mers.

În ceea ce privește instalarea în mașina, scoicile auto se instalează direct pe bancheta mașinii cu ajutorul centurilor de siguranță sau pe o baza isofix, în funcție de model.

Înainte de a încerca sa montezi efectiv scoica în mașina, acordă-ți puțin timp pentru a parcurge manualul de instrucțiuni. În acest mod te asiguri că ai înțeles perfect modalitatea corecta de montare.

 Locul pe care scoica auto pentru copii trebuie instalată

Aceasta aspect este clarificat în totalitate de legislația rutieră care spune că :

  • Scaunele auto se montează pe locurile din spate, în conformitate cu instrucțiunile de montare furnizate de producător.

  • Prin excepție, scaunele auto cu spatele la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, doar dacă airbagul este dezactivat și dacă producătorul scaunului permite acest lucru.

  • Prin excepție, scaunele auto cu fața la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, dacă producătorul scaunului permite acest lucru.


Pentru o poziție bună a bebelușului reglajele sunt foarte importante. Dacă scoica este dotată cu un insert (pernă) pentru nou-născuți, aceasta fiind special proiectată pentru a oferi sprijin și confort suplimentar, dar și pentru a absorbi energia impactului, în manualul de utilizare al scoicii auto vei găsi o durată de folosire recomandată, uneori în limite de greutate, alteori de varstă.

În ceea ce privește hamul de prindere al bebelușului este foarte important ca acesta să fie strâns corect – să permită strecurarea a maxim doua degete între bebeluș și centura scoicii. Dacă hamul este larg, nu oferă protecție în caz de accident, permițandu-i copilului să se deplaseze în fața și în spate, ceea ce poate duce la leziuni ale capului sau gâtului.


DE REȚINUT :

  • Obișnuiește-te să urmărești evoluția bebelușului tău, atât în înălțime, cât și în greutate, pentru a achiziționa produse potrivite pentru o dezvoltare armonioasa a celui mic

  • Cunoaște produsele. Caută să identifici mereu produsele care se potrivesc nevoilor familiei tale.