Primii pasi ai bebelusului

Primii pasi ai bebelusului

Scris de: Dipoland Publicat în: 26 Sep / 2019 Hits: 981 Comentarii: 0

Cu toate ca ne vine greu cateodata , este foarte important sa constientizam ca fiecare copil are propriul ritm de crestere si este la fel de important sa le permitem sa invete singuri.

In ziua de azi se fac tot mai multe cercetari care ne arata ca fiecare copil va fi dispus sa faca un anumit lucru atunci cand este pregatit, nu atunci cand consideram noi.

In ceea ce priveste mersul in picioare, fiecare mamica trebuie sa stie ca sunt cateva etape pe care bebelusul le parcurge inainte de a face primii pasi : statul pe burtica, care dezvolta muschii gatului, statul in fundulet, care dezvolta muschii spatelui, mersul de-a busilea,care dezvolata muschii picioarelor, sprijinul cu manutele, care il ajuta la dezvoltarea echilibrului.

Cartile de specialitate spun ca un bebelus ar trebui sa mearga intre 12 si 14 luni, dar practica tinde sa le contrazica, bebelusii fiind capabili sa faca primii pasi intre 9 luni si 16 luni. Dupa cum spuneam si mai sus, fiecare copil are propriul ritm de dezvolatare, de aceea momentul in care bebelusii fac primii pasi poate sa difere.

Atunci cand vine vorba despre dezvoltarea motorie a bebelusului, acesta este autodidact. In momentul in care ii ajutam pe bebelusi sa faca primii pasi, tinandu-i de manute si repozitionand corpul acestora de fiecare data cand se dezechilibreaza, impiedicam dezvoltarea abilitatilor naturale ale acestuia de a gasi echilibrul, de a-si pozitiona corpul si de a alinia genunchii.

De altfel plimbatul bebelusului de manute nu il ajuta sa constientizeze pericolul, deoarece el este mereu ferit, dar in momentul in care el este lasat singur sa isi descopere limitele si abilitatile el constientizeaza pericolul si isi calculeaza altfel miscarile, astfel incat posibilitatile de accidentare scad.

Tot din categoria aspectelor pozitive face parte si increderea de sine, care se dezvolta cu fiecare pas facut de bebelus si cu fiecare incurajare din partea celor care il asista.

Foarte multe studii facute in acest domeniu au ajuns la concluzia ca un copil lasat sa se miste liber progreseaza mai mult si mai repede decat un copil imobilizat. Tocmai de aceea specialistii nu recomanda premergatorul.

Premergatorul la copii este un dispozitiv conceput initial pentru a oferi copiilor mobilitate atunci cand sunt la inceputul invatarii mersului independent.

Cu toate ca premergatorul este folosit cu precadere de cea mai mare majoritate a parintilor din tara noastra, acesta ramane din punct de vedere medical un intrument de evitat.

Proba timpului ne-a demonstrat dezavantajele folosirii unui premergator :

  •    ca dupa ce incepe sa mearga singur copilul merge pe varfuri
  •    ca nu isi poate coordona greutatea si merge aplecat in fata
  •    ca premergatorul poate intarzia mersul independent al copilului (pentru fiecare zi de mers in premergator un copil va merge mai tarziu in medie cu 3,3 zile si va sta in picioare independent mai tarziu cu 3,7 zile)
  •    posibilitatea de accidentare a copilului
  •    posibilitatea aparitiei unei displazii luxante de sold

In Canada s-a interzis comercializarea si folosirea premergatoarelor inca din anul 2004, iar in multe tari europene sunt dezbateri referitoare la interzicerea utilizarii premergatorului.

Un dispozitiv care poate veni in ajutorul mamicilor si al bebelusilor este antemergatorul.

Antemergatorul este acea jucărie inteligenta pentru impins, cu roti și cadru sau bara stabile, populata de o multitudine de butoane, jucarii si atractii pentru bebelusi. Copilul se tine de bara sau cadru și impinge de el pentru a se putea deplasa. Panoul de activitati poate fi folosit cand cel mic sta in fundulet, deci se poate vorbi de un dispozitiv 2 in1 pentru diferite etape de varsta.

Antemergatorul nu construieste doar mersul corect al copilului, ci si increderea in sine, coordonarea si puterea fizica. Ii permite copilului sa observe miscarile pe care le fac piciorusele sale si ii rafineaza echilibrul.

Bine de stiut :

  •   cea mai grea parte la procesul de invatare a mersului in doua picioare o constituie asezatul inapoi in fundulet
  •   mersul se invata cel mai rapid cu picioarele goale
  •   mersul implica mai multe grupe de muschi, nu doar muschii picioarelor

Ca si orice alta etapa din viata copilului tau si cea a invatarii mersului in doua picioare necesita o atentie sporita si multa rabdare. La final vei vedea ca tot efortul a meritat, atunci cand bebelusul tau face primii pasi singur.