Sistemul Isofix - ce este si cum functioneaza?

Sistemul Isofix - ce este si cum functioneaza?

Scris de: Dipoland Publicat în: 27 Feb / 2020 Hits: 1014 Comentarii: 0

Atunci când vine vorba despre alegerea unui scaun auto pentru copii, toți părinții se documentează cu privire la siguranța pe care acesta o oferă și la sistemul de prindere.


La ora actuala pe piața sunt omologate două sisteme de prindere :

  1. ISOFIX (ECE R44.03)

  2. SISTEMUL DE PRINDERE  PE BAZA DE CENTURA (ECE R44.04)


Fiecare dintre aceste modalitați de prindere prezintă avantaje și dezavantaje, dar când vine vorba despre siguranța, cercetările au demonstrat că cea mai sigură metoda de fixare a scaunului auto se face prin intermediul sistemului ISOFIX.

Ce este sistemul ISOFIX?

Termenul ISOFIX este format din două părți : ISO – reprezentand abrevierea pentru ‚ International Standards Organisation’- și FIX – care inseamna fixare.

ISOFIX-ul este un sistem standardizat, la nivel internațional, de montare și prindere a scaunului auto în autoturism. 

Sistemul isofix a fost inventat în anul 1997 de producătorul de scaune auto Britax Romer în parteneriat cu constructorul auto Volkswagen.

Sistemul de prindere ISOFIX pentru scaunele auto este format din două bare metalice care au ca terminație doi clești de fixare speciali, care se îmbina cu sistemul mașinii. Cele doua bare metalice sunt poziționate în partea din spate, jos, a scaunului auto.

Avantajele sistemului ISOFIX

Sistemul ISOFIX:

  • Reduce riscul instalării incorecte. Studiile arată că 94% dintre părinți folosesc sistemul ISOFIX corect.

  • Oferă o conexiune solidă, permanentă între scaunul auto și corpul vehiculului. Sistemul ISOFIX elimină riscul ca scaunul auto să alunece, să se răstoarne sau să se balanseze.

  • Instalarea ISOFIX este rapida și ușoară. Cu un singur clic scaunul auto se fixează ferm în autovehicul. Având o poziție fixă și rigidă, în timpul unui impact, scaunul auto cu sistem de prindere ISOFIX se va comporta unitar cu restul autovehiculului și nu va putea aluneca sau mișca.

  • Oferă protecție maximă. Cercetătorii au demonstrat că sistemul ISOFIX este cea mai sigură metodă de fixare a scaunului. Sistemul ISOFIX asigură maximă protecție în caz de impact, frânare bruscă sau alte incidente neplăcute, împiedicând alunecarea sau desprinderea scaunului de banchetă.

Cum ști dacă mașina este dotată cu ISOFIX?

Înainte de achiziționarea unui scaun auto cu sistem de prindere ISOFIX este foarte important să verificăm dacă mașina noastră permite instalarea unui astfel de scaun auto. ISOFIX-ul se întâlnește la mai toate mașinile fabricate după 2002, dar cu toate acestea o verificare suplimentară nu strică.

La autoturismele mai moderne, pot fi găsite etichete cusute pe bancheta din spate, care ne indica existența unui sistem ISOFIX, exclusiv în locurile din stânga și dreapta ( nu în mijloc). De asemenea, pot fi găsite locașuri, special create pentru a ușura găsirea și utilizarea ISOFIX-ului.

La modelele auto mai vechi, trebuie să căutăm cu mâna la îmbinarea dintre spătarul și șezutul banchetei.

De altfel, ne putem ajuta de cartea tehnica a mașinii, pentru a vedea dotările de care mașina noastră dispune.

Care este greutatea maximă suportată de sistemul isofix ?

Sistemul isofix este limitat la o greutate maximă pentru a garanta o fixare buna. Aceasta greutate este de 33 kg : greutatea scaunului + greutatea copilului.

De exemplu : dacă greutatea scaunului este de 14 kg, greutatea maximă a copilului poate fi 19 kg.

Cu toate că sistemul isofix este limitat la o greutate maximă de 33 kg, pe piață se găsesc și scaune auto pentru copii cu limita maximă de 36 kg, dotate cu sistem isofix.  Da, este adevărat, doar ca în acest caz atât scaunul auto cât și copilul sunt fixați, pe lângă sistemul de prindere isofix și în centura de siguranță a mașinii.

Alte elemente adiționare de fixare pe lângă sistemul Isofix ar mai fi:

  • Top Tether și Piciorul de sprijn

Noile sisteme de fixare isofix vin însoțite și de un al treilea punct de sprijin sau de ancorare.

Acest al 3-lea punct de ancorare are rol de antibasculare în caz de coliziune și poate fi un picior de sprijin sau un sistem Top Tether.

Piciorul de sprijin –  acesta este reglabil în înălțime și se fixează în podeaua mașini pentru a stabiliza scaunul auto.

Top Tether – este o chingă care este atașată pe spatele scaunului și care se fixează cu un carlig în portbagajul mașinii.

Precum am menționat și anterior, adăugarea unui al treilea punct de ancorare pe lângă sistemul isofix, are rolul de a asigura suplimentar scaunul copilului și implicit reduce mișcarea periculoasă a acestuia în eventualitatea unui accident.

  •      Bara de recul

  

Aceasta este o bară captușită, de oțel, care controlează reculul în timpul și după un accident.

Le găsim în general la scaunele care se fixează cu spatele către sensul de mers. Acestea împiedică scaunul să basculeze înspre  față în cazul unui accident.

În concluzie, condițiile în care ne transportam bebelușii și copii, cu autoturismul personal sau alte mijloace de transport, este un aspect extrem de important, care trebuie tratat cu maximă seriozitate, responsabilitate, interes și implicare în alegerea celui mai sigur produs necesar transportării bebelușilor și a copiilor, în condiții de maximă siguranță.